Maison&Objet 2015

Публикувано от elina 21/02/2015 0 Коментар(и) Новини и събития,

Януарското издание на изложението Maison et Objet в Париж е като Мека за всички водещи имена и лица в интериорния дизайн. Като ревютата Пролет/Лято в модната индустрия, януарското Maison et Objet смелопоставитрендоветезапредстоящатагодина. Празнувайки 20-годишен  юбилей тази година, спкойно можем да кажем, че Парижкото събитие се е установило като лидер в интериорните изложения в целия свят. Неговата слава и всеобхватност е отражение на разнообразието и високата класа на изложителите, които участват в многобройните му зали.

 Всяка година трендсетърите от МAISON&OBJET Observatory предлагат обстоен преглед на вдъхновенията в дизайна за следващите няколко месеца. Трите основни насоки, които бяха представени за 2015/2016са Nature made, Human made, Techno made.

NATURE MADE от Франсоаз Бернар – Учени, художници и дизайнери предизвикват Майката Природа и се намесват в нейните закони. Оставяйки се на късмета, експериментите и мутациите създадени от тези био-магьосници са неверояни. По този начин се раждат запленителни творения, които водят до нова генерация продукти.

HUMAN MADE от Елизабет Лериш – Ръката, оръдието на новия лукс, докосва и трансформира. С азбуката на материалите и граматиката на техниката, способите на нео-занаятчиите дават образ на рeдки и чувствени предмети. Тези творения демонстрират своята уникалност отвъд функциите, които изпълняват.

TECHNO-MADE от Винсент Грегоар – Дизайнерът от ново поколение, който се крие под бялата престилка на инжинера. Дизайнът на приятни на външен вид машини, свързани с дигиталния свят, чрез който алгоритмите на модерния комфорт се променят и създават нова връзка със света. И следователно съвсем нови житейски преживявания.

А ето ги и трендовете в интериорния дизайн за 2015:

 

Топли метали:

 

Отивайки си от миналогодишната медна треска, металикът беше силно представен на изложението, но този път наслагването на различни нюанси и забележителни шарки, които съдържат топъл металик в основата си, беше осезаемо повече. Отблясъци на мед и злато минават покрай титаний и сребърни прорези, в геометрични форми, обгръщайки меката мебел и осветителните тела. Масата за хранене е преобразена с топъл металик в подложките за хранене, златните прибори и аксесоарите в пастелни цветове. 

 

Загадки на Неон:

 

Този тренд може да не се хареса на всеки, но го включете където можете, тъй като ще бъде страхотен хит тази година. Елементи от неон се виждаха навсякъде из Maison тази година, а препратката към младежкото и забавното усещане на 90те беше направо заразителна. Забелязани на тапети, мебели и аксесоари за дома, подсказваха на дизайнерите “съберете различни десени, за да постигнете завършен вид”.

 

Синьо от Санторини:

 

Лесен и прост начин да внесете лукс и стил в интериора е Синьото от Санторини. Предизвикващо модерен Средиземноморски привкус, царското наситено синьо бе забелязано в много от колекциите на водещите марки. Загадъчно и благородно, комбинирайте Синьото от Санторини с искрящо бели предмети, за да постигнете един елегантен и вечен стил. Мислете си за средиземноморски материи като порцелан и коприна и ги използвайте в интериора, за да постигнете хармония. Насложете с тюркоаз или мастилено лилаво, за да вкарата дълбочина в декора.  

 

Естествени материали:

 

Еко вълната е все по-силна и в света на интериора -  наблюдава се осезаемо насочване към натурални и естествени материали, които тази година бяха постояно присъствие из салоните на Maison. Пастелите и натуралните тонове са сигурен избор. Естествените материи се комбинират с почти всеки стил, а за по-голяма загадъчност съчетайте различни естествени материали – дърво, кожа, вълна, за да получите един вечен интериорен стил.

В крак с избора на Vogue, и ние се влюбихме в тапетните дизайни на Антоанет Поасон (не само защото е приятелка на CARRA):

“Антоанет Пасон зашемети любителите на тапети с пускането на новата си колекция на миналогодишното издание на Maison& Objet. Със специалност в тапетите тип домино – които се рисуват на ръка, модул след модул – последните дизайни имитират стена с барокови фрески и стъклени декорации, наситени със сюрреализъм в стил Fornasetti.”

 

 

Освен Синьото от Санторини, нямаше как да пропуснем и още един нюанс на синьо – този път с петролена примеска. Със сигурност един цвят, които ще следим и за вбъдеще. 

 

   

 

48 часа отлетяха в лудо обикаляне, много снимки и разговори, срещи със стари приятели, малко коктейлни хапки и няколко мини чаши с розе.

Както винаги за нас беше удоволствие.

До скоро Maison& Objet,

С Любов,

Carra

Leave a Comment

Loading...